lördag 23 februari 2008

Herrmiddag - Jawohl!

GI-sällskapet har nu avverkat sin sjätte middag totalt, och sin fjärde med nuvarande medlemmar. Det blev en smula improviserat dels då värden blivit sjuk så vi var tvungna att byta plats dels då två i sällskapet hade tänkt att servera hummersoppa. Stefan (utan levande humrar) fick ge vika och istället servera "det köket kan erbjuda". Meny som följer:

Toast med hummer och dill
King crab i skaldjursgélé med isbergssallads- och musselskum
Gratinerad hummer
Hummersoppa med konjaksgrädde
Kaninkorv och kaninfilé med äppelgelé och jordärtsskockspuré
Gingravad hjortfilé, svartvinbärsgravad hjortfilé med friterade rotsaker julienne och potatiskaka
Vaniljvodka- och muscovadosocker-bärtopf med vit chokladparfait och Cointreausocker

Till detta dracks det bl.a. champagne, sherry, madeira, goda viner, sauternes. Och så kaffe och avec.

Allt var helt underbart - särskilt den gravade, lätt stekta, hjorten som nog var höjdpunkten. Enda smolken i glädjebägaren var att jag misslyckades med Cointreausockret (efterrätten var min). Det var tänkt att vara kristallint, men det blev bara segt.

Mattemat för kvällen var sprit - vilket reflekterades mer i vissa rätter, mindre i andra (inte alls i hummertoasten eller den gratinerade hummern eftersom dessa var sista-minuten-idéer). Inalles bra tolkningar måste jag säga. Nu hade dock vissa tvingats till Google för att söka inspiration - framöver kanske man ska titta på temata som tvingar oss till mer introspektiv matlagning.

Klädtemat var diktatorer, vilket var svårt. Trots detta finns några minnesvärda stunder med insikter om strumpebandshållare.

Inga kommentarer: